dinsdag, februari 21, 2006

Honden uit de Dessa en vrouwen uit Pakistan

Op radio747 http://www.747live.nl/ lezen en horen we: (begin citaat)
Schrijfster Nelleke Noordervliet was in januari op het eiland Bali. En was verbijsterd door de economische malaise daar. De bevolking is nog lang niet de tweede terroristische aanslag van vorig jaar te boven, die funadamentalistische moslims uitvoerden tegen toeristen. Men is er even woedend als machteloos. 5% van de bevolking is moslim, de rest hangt de hindoe godsdienst aan.
Nelleke vertelt van de Dessa honden daar, groepjes verwaarloosde scharminkelige honden, onder de vlooien en volstrekt afhankelijk van wat mensen voor hen achterlaten. De honden hebben in de beschrijving van Nelleke hun "hond-zijn" verloren. Het zijn nog slechts dingen, waar je - tot haar eigen verbazing - zelfs geen medelijden meer mee hebt.
Noordervliet legt een link met het nieuwe boek van Betsy Udink - Allah en Eva - die vrouwen in Pakistaanse gevangenissen bezocht. Deze vrouwen zijn er net zo erbarmenlijk aan toe als de Dessa honden. Ook zij zijn hun "mens-zijn" verloren. En het begrip "medelijden" is niet meer van toepassing. (Einde citaat)

Zwerfhonden, vrouwen en het 'Global Brain' - wat Nelleke Noordervliet beschrijft herkenen we: het lijkt niet alleen dat honden - of mensen - die onder aan de sociale hierarchie zijn geraakt lijdzaam hun lot ondergaan, het is ook zo. Howard Bloom's boek 'Global Brain' geeft een verklaring voor dit universele verschijnsel: alle wezens die een sociale lerend netwerk vormen laten degenen die 'buiten de boot' vallen hormonen aanmaken die hen apatisch maken. Omdat emoties vanuit dezelfde principes zijn ontstaan herkennen we dat als een gevoel van 'afschuw', letterlijk weg-kijken, geen aandacht (= hulpbronnen) aan geven. Afschuw is de tegenhanger van respect (ook een vorm van kijken, maar nu 'terugkijken'). Misschien kunnen we een beschaving - 'dat lijkt me een goed idee', zei Ghandi, toen hem gevraagd werd over de beschaving van de Engelsen - gaan beoordelen op het respect dat ze betonen voor degenen die ze verafschuwt.

0 Aanvullingen:

Een reactie posten

<< Home