zaterdag, februari 18, 2006

Het proces als resulaat

'Faciliteren van een Renaissance' heeft tot doel een proces op gang te brengen. Dat houdt in dat we tussen twee klippen door zeilen: die van de absolute waarheid en die van het 'alles is relatief'. Bijvoorbeeld, in de huidige discussie over de cartoons wordt de ene keer 'vrijheid van meningsuiting' als absoluut verkondigd en de andere keer als 'de vrijheid van meningsuiting is altijd afhankelijk van een cultuur'. Omgekeerd, wordt er aan de ene kant gesteld dat je respect voor de mening van een ander moet hebben, terwijl aan de andere kant gesteld wordt iedere disrespectvolle uiting wordt goedgekeurd omdat de ander disrespectvol is. Zo, denk ik dan, komen we geen stap verder en blijven we gevang in het Luciferprincipe.

In een procesbenadering, laat je de deelnemers zelf bewust worden van het proces van kiezen. Absoluut en relatief zijn twee keuzes die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en die doorlopend om die keuzes vragen. Jonathan Safran Foer, drukte het onlangs ongeveer als volgt uit: de Joodse spijswetten zijn natuurlijk onzinnig, maar dat wil nog niet zeggen dat je je er wel of niet aan moet houden. De wetten zijn eigenlijk bedoeld om je bewust te maken van het feit dat je bewust kiest hoe je met je eten om gaat, dat je eten geen triviale zaak is. Bewust kiezen is belangrijker dan de regels die je voorschrijven wat te kiezen. Een keuze voor iets wordt altijd gedaan vanuit een bepaald kader en leidt er na verloop van tijd toe dat we dat kader moeten veranderen.

In de conferentie streven we er naar dat iedereen met elkaar samenwerkt, communiceert en voor zichzelf zijn of haar eigen keuzes maakt, bewust maakt.

0 Aanvullingen:

Een reactie posten

<< Home