maandag, maart 13, 2006

"Wat we echt willen, is bijdragen aan iets groters dan onszelf... aan iets met betekenis"

Met deze uitspraak zette, Barbara Annis, CEO van een consulting firma uit Canada, Howard aan om eerst te gaan werken aan 'Reïnventing Capitalism'. Hij had het boek beter 'Reïnventing meaning' kunnen noemen. Walter Freeman - schrijver van 'How BRAINS make up their MINDS' - begint met: 'A fundamental and enduring human activity is the search for meaning' (vrij vertaald: mensen zoeken doorlopend betekenis). Maar, hier is de val, we kunnen betekenis niet definiëren. We kunnen wel spreken over betekenis, zoals nu, maar net als met de definitie van tijd: je weet wat ermee wordt bedoeld, maar je kunt niet zeggen wat het is..

Betekenis is uniek voor ieder persoon. Daarom, denk ik dan, klinkt het woord meaning als mening. En relaties als gemeenschap - gezamenlijk mening maken. Betekenis ontstaat in elke situatie. We verlangen naar betekenis, we maken - en vernietigen - betekenis. Betekenis is alles, vanaf het moment dat we onze naam ontvangen tot de tekst op onze grafsteen. Betekenis is is beken et anders geschreven.

Mensen zijn op zoek naar Betekenisvolle Relaties. Oppervlakkig denk je, 'wat houdt het in?' Maar onder de oppervlakte wil je een inhoudelijke relatie. Je wilt weten: 'wat zit er voor mij in?'. Misschien is je verteld dat je moet kijken naar de waarde - in geld - van de relatie. Je weet wel beter. 'Wat zit er voor mij in' gaat over relaties. Jij, ik, wij, we hebben echte relaties nodig. We beginnen met het maken van betekenis, we scheppen relaties, ons werk zit in de betekenis als het leggen van relaties. Eigenlijk 'is' betekenis de relatie. Dat maakt het zo moeilijk om het te definiëren. Definiëren betekent et einde ('fini)' van de relatie. Daarom staat in de conferenties de relatie centraal.

Het medium is de boodschap en de betekenis is van mij. Betekenis bestaat uit zowel inhoud, de boodschap, de woorden, de knipoog, als de relaties, de gemeenschap. Eigenlijk wordt de relatie gevormd door de betekenis. De inhoud maakt onderscheid tussen voor- en achtergrond, ongeveer zoals de zwarte letters op dit witte scherm. De relatie maakt een onderscheid tussen jou en mij, tussen de context en degene die interpreteert. Betekenis ontstaat uit het verschil van verschillen. Daarom is 'status' zo belangrijk voor bacteria, planten, dieren en mensen. 'Status' signaleert de betekenis van de relatie, het vormt de relatie, het 'is' gemeenschap.

De twee conferenties 'Facilitating a new Renaissance' - gaan over het bijdragen aan iets groters dan jezelf: reinventing meaning to your work. Heruitvinden van de betekenis van je werk. We onderzoeken de grote vragen van onze maatschappij. Niet door te vertellen wat die zijn, maar door naar elkaar te luisteren. Daarna gaan we erover stemmen (niet over de beste oplossingen, maar over de beste problemen) en vervolgens beginnen we te zoeken naar mogelijke oplossingen. Tenslotte gaan we JOU vragen welke bijdrage jij denkt te kunnen hebben aan de mogelijke oplossing voor een actueel en groot probleem. Samen iets betekenen. Niet meer dan het aanbieden van de mogelijkheid een renaissance te laten gebeuren. Het is vaker gedaan.

0 Aanvullingen:

Een reactie posten

<< Home